כל עסק הנותן שירותים בתחום המזון, או מפעל המייצר מזון זקוק להחזיק ברשותו רישיון עסק ורישיון יצרן כדי לעמוד בדרישות החוק. כמו כן, גם מטבח מוסדי חייב לעמוד בכל התקנים הנדרשים כדי לקבל את הרישיונות הללו. הוצאת רישיונות אלו דורשים עמידה בתקנים מחמירים על פי דרישות החוק, ולכן חשוב מבעוד מועד לדאוג בעמידה בתקנים אלו. מטבח מוסדי הבנוי בצורה לקויה, כלומר לא על פי דרישות התקן לא יקבל את הרישיונות הדרושים ואף עלול לקבל צו סגירה של המטבח וקנסות גבוהים. לכן, חשוב מלכתחילה לתכנן ולבנות את המטבח על פי דרישות התקן ולהימנע מאי נעימויות בעתיד.
למה תכנון אדריכלי אינו מספק במקרה זה?
רוב האדריכלים הבונים מטבחים מוסדיים אינם בקיעים בדרישות החוק, שהרי תכנון מטבח מוסדי אינו דומה לתכנון מטבח של מסעדה או של פאב, ולכן הדרישות שונו מבחינת התקנים שנקבעו בחוק. כמו כן, רזי החוק די סבוכים בעניין זה, שהרי על אדריכל לוודא כי המטבח בנוי בצורה פונקציונלית לעובדים וגם מבחינה עיצובי והוא פחות שם דש לנושא התקנים. מספיק שאדריכל פספס כמה פרטים קטנים הדרושים בחוק כמו – חיבור הגז או החשמל כדי שהמטבח המוסדי לא יעמוד בדרישות החוק. מסיבה זאת, חשוב לקבל ייעוץ אישי של אדם הבקיא בתקנות ובחוקים של מטבחים מוסדיים ויעבד בצמוד לאדריכל כדי למנוע מקרים בהם המטבח לא יעמוד בדרישות החוק.
תכנון המטבח המוסדי
ראשית, יש לדאוג להיבטים ההנדסיים במטבח כגון- חיבורי חשמל, גז, ניקוז, איטום, הטיפול במזון בעת הבישול או האפייה, מערכות כיבוי אש, תכנון נכון של צנרת המים ועוד.
ענייני תברואה – חשוב לדאוג לכל הקשור לשרשרת האספקה של המזון, החל מהשלב בו הוא מגיע למקום, הקירור, השינוע ועד שהוא עולה על משטח העבודה ומוגש לסועדים. בשלבים אלו יש לקחת בחשבון את כל התנאים לשמירה על טריות המזון.
הציוד במטבח – חשוב לתכנן היטב את הציוד העזר במטבח על אופן חיבור התשתיות, בטיחות הציוד בזמן עבודת העבדים והשפים ולדאוג כי הציוד יהיה תקין.