מה ההבדל בין רישיון עסק לרישיון יצרן? האם כל עסק בתחום המזון צריך רישיון יצרן? בואו נעשה סדר.
החוק מחייב עסקי מזון להחזיק רישיון עסק אבל לא כל עסק מזון מחויב גם ברישיון יצרן – סופרמרקט, מסעדה, בית קפה או קיוסק למשל אינם נדרשים ברישיון יצרן, אז מי כן צריך רישיון יצרן?
עסקים הנדרשים ברישיון יצרן הינם עסקים בתחום המזון שבפעילותם מעורב תהליך ייצור מזון, שיווק מזון, אריזה או אחסנה של חומרי גלם/תוצרת מזון מוגמרת. עסקים העונים על קריטריונים אלו חייבים רישיון יצרן משירות המזון.
לצורך המחשה – יבואן של חבילות מסטיקים מחויב ברישיון יצרן כי המסטיקים המגיעים מחו"ל מאוחסנים לפני שהם משווקים הלאה לקיוסקים והחוק דורש עמידה בתנאי אחסון נאותים לכל סוג של מזון.
המחשה נוספת – בית מאפה, במידה ואופה קרואסונים מבצק מוכן ורק מכניס אותם לתנור אינו נדרש ברישיון יצרן ולעומת זאת אם בית מאפה עובד עם קמח ומים הוא נדרש ברישיון יצרן.
ומה בין רישיון עסק לרישיון יצרן?
רישיון יצרן הינו חלק מהדרישות לרישיון עסק עבור עסקי מזון שבהם מעורבת פעילות ייצור, שיווק או איחסון מזון.
עסק יצרני לא יקבל רישיון עסק ללא קבלת רישיון היצרן.
העדר רישיון יצרן/עסק עלול להביא לתהליכים משפטיים מצד הרשויות כנגד המפעל או החברה היצרנית.
מה ההיגיון העומד מאחורי הדרישה לרישיון יצרן מזון
רמת הפיקוח בתחנות בהן עובר מזון חייבת להיות גבוהה, מזון היוצא ממפעל או ממטבח חייב להיות מפוקח עד שיגיע ליעדו מבחינת תנאי האחסון וההובלה על מנת שישמר ויגיע לצרכן תקין.
הפיקוח אף מבטיח שמירה על סביבת עבודה נכונה (תרשים זרימה מתאים) תוך שמירה על בריאות ואיכות הסביבה, מניעת מטרדי זיהום אוויר, שפכים והיבטים נוספים הקשורים למפעל.
לדוגמא, המזון נדרש בטמפרטורה נכונה בכל השלבים על מנת לשמור על טריותו: במקררים, ברכב ההובלה ובכל התהליכים שהוא עובר בדרך. במידה ומזון יוצא מהמפעל עליו להיות ארוז היטב באריזה ייעודית לשמירה על טריות המזון. רישיון יצרן מבטיח כי המפעל עמד בהצלחה בכל התקנים והדרישות הרלוונטיות לו.
החברה לרישוי עסקים מתמחה בהוצאת רישיון יצרן ורישיון עסק לעסקים בענף המזון.