לנהל עסק זה כאב ראש לא קטן. נדרשים כמובן כישורי ניהול. נדרש ידע רב בהרבה מאוד נושאים (שאינם ליבת העסק). אבל העיקר אינו כל אלה. הבשלות המנטלית – היא העיקר. בגרות + חוסן נפשי + קור רוח.

מתלבט אם להיות עצמאי?

אם אין לך עצבים מברזל – שכח מזה. הדבר הטוב ביותר לעשות, דווקא בשלב ההתלבטות – לפנות ליועץ עסקי. בשלב זה, כדאי לקחת ייעוץ עסקי, העוסק בשאלת הכדאיות הכלכלית אל מול רמת הסיכון. בין היתר יתבצע מחקר שוק ממוקד. אם היועץ יצדד בהקמת העסק ואף את/ה תשתכנע להיות עצמאי או בעל חברה, אזי כדאי לסגור עם היועץ ליווי עסקי. האינטרס שלך מחייב את דרגת המעורבות והמחויבות הגבוהה ביותר מצד היועץ. מהצעד הראשון בכתיבת התכנית העסקית, דרך ההקמה, רישוי עסקים, פתיחת העסק והרצתו – רק חיבור ממושך אל היועץ והתייחסותו הרציפה למשתנים הרבים, תמנע מימך טעויות רבות ואף קרדינאליות.

לך היזם חשוב מאוד לקבל משוב חוזר על בסיס קבוע. להתייעץ לקראת קבלת החלטות חשובות וגם לא כל כך חשובות. למרות המאמץ שיושקע בתכנון העסק, קורה שהנתונים בפועל מהשטח מחייבים שינוי (כל תכנית מהווה בסיס לשינוי). חשוב מאוד לתכנן את השינוי בשיקול דעת זהיר ולבצעו כך, שלא יטלטל את העסק, עד כדי חורבנו.

הקמת עסק מחייבת ליווי עסקי

אם בכוונתך להתמודד עם פתיחת עסק חדש משלך ולהיות עצמאי או בעל חברה, טוב תעשה אם תפנה ליועץ עסקי ותסכם איתו התקשרות של ליווי עסקי מתמשך. בתחילה תיבדק הכדאיות הכלכלית לנוכח דרגת הביקוש בשוק ועוצמת התחרות. תישקל הרווחיות ביחס להשקעה הנדרשת והסבירות להצלחה של עסק כזה. בשלב זה הדברים בגדר הערכה גסה ותו לא. אם ישנה כדאיות, צריך לכתוב תכנית עסקית ובעיקר תכנית שיווקית מנצחת, בלעדיה, העסק פשוט לא יתרומם.

אל תחשוב אפילו לוותר על מחקר שוק רציני. כאשר תהיה לך היזם תכנית עסקית נרחבת ומנומקת, שוב יהיה עליך להכריע – להקים את העסק או לרדת מכל העניין? שלב ההקמה קשה הרבה יותר. הרבה כסף נשפך. נדרשים ספקים רבים ומוטב שהללו יהיו מקצוענים. אם תקים את העסק ללא ליווי עסקי רציני, תיקח סיכון גדול ומיותר. שלב ההרצה הוא הקשה מכולם וגם הקריטי שבהם. בהרצת העסק עלולים לעשות שגיאות שיעלו ביוקר – תרתי משמע.

בזכות הליווי העסקי, היזם הולך ומשתכלל

בסופו של יום עליך היזם להיות עצמאי. תרתי משמע. על כן חשוב מאוד שתראה בליווי העסקי הזדמנות פז לחניכה עסקית. לא להסתפק בקבלת העצות מהיועץ, כאם ללמוד עד תום את הרציונאל שמאחוריהן. תודות לליווי עסקי צמוד, בעל העסק ינהג בתבונה. העסק יעבוד בצורה חלקה ויציבה יותר. באופן רציף ועקבי מבוקרים המדדים של העסק בהשוואה לתכנית עסקית, שהעסק פועל בכפוף לה.

השינויים מחויבי המציאות מתבצעים בזמן, על פי רוב קטנים ומהירים, לפני שתתרחש הרעה ממשית. למרות שליווי עסקי כרוך בהוצאה ניכרת, מוטב שימשך זמן עודף מאשר לוותר על שירותיו בטרם עת. כאמור עליך היזם לנצל עד תום את תקופת החניכה, ללמוד ולהשתכלל. כבר בשלב ההתקשרות עם היועץ חיוני לקבל את הסכמתו המפורשת לשמש מדריך וחונך. עליך ללמוד מהיועץ על מנת לשלוט באמצעי ניהול פרוגרסיביים ולשכלל את כישורי הניהול שלך בכל הרמות.