עסקים רבים קמים בישראל מדי שנה והם הולכים ומתרבים כל הזמן בגלל מודל ההעסקה של פרילנסרים, מצוקה בשוק התעסוקה למבוגרים ועוד סיבות שגורמות לעוד ועוד אנשים להעדיף להיות עצמאים. ההבדל שבין להיות עצמאי ולהיות בעל עסק ממשי לא תמיד ברור, ומה שמבדיל אותם בדרך כלל הוא לפעמים הצורך בהוצאת רישיון עסקי.
עו"ד פלילי שמטפל במקרים של עסקים שפועלים לאל רישיון או היתרים מהרשויות הנחוצים לו בתחום שלו, יודע לומר בדיוק עד כמה חמור כאשר עסק אינו טורח להוציא רישיון ומוותר על ההליכים האלה כדי לחסוך בירוקרטיה, אגרות ועוד. רישיון עסק בישראל הוא אמנם הליך ממשוך, אבל כדי לא להסתבך בפלילים רצוי מאוד לא לוותר עליו.
בקשת רישיון לעסק לפי קטגוריות
בישראל חוק רישוי העסקים מגדיר במפורש אילו עסקים מחויבים לא רק בהוצאת רישיון עסק, אלא במה מותנית קבלת הרישיון. בכלל זה קיימים מספר גדול של היתרים אישורים שונים ובדיקות שחייבים להוציא כדי לעסוק במקצוע זה או לפתוח עסק חדש. ייאמר מיד, שרישיון עסק לא חייבים להוציא במקרה של פתיחת חנות למכירת סחורות מסוימות, כמו בגדים ופריטי אופנה, תכשיטים ונעליים, תיקים וכיוצא בזאת. כמו כן, פטורים מהוצאת רישיון עסק כל בעלי המקצועות החופשיים כמו מטפלים, עורכי דין, ראוי חשבון ודומיהם.
עוד פטורים מהליך הוצאת רישיון העסק בתי ספר למיניהם, מפעלי הייטק בתי תוכנה, מרפאות שונות של מטפלים, טיפולים אלטרנטיביים, גני ילדים, מכוני כושר ודומיהם. כאמור, ישנם גם עסקים מתחום המסחר שאינם חייבים ברישיון לניהול עסק, כגון: מכירת צעצועים, מכירת חלקי חילוף חדשים לרכב, כלי בית, כלי כתיבה ועוד. גם התייעצות עם עו"ד פלילי יכולה להבהיר לכם אם אתם שייכים לקטגוריה של הפטורים.
אישור לשימוש חריג
אנשים שמפעילים עסק שאינו דורש רישיון אך הם פועלים מהבית, חייבים לדעת שגם כעוסקים עצמאים הפטורים מכך בגלל מקצועות חופשיים, עליהם להסדיר בעירייה את מעמדם כעובדים מהבית. מדובר בשימוש חריג של מבנה המשמש למגורים, ובדרך כלל העירייה זקוקה לדיווח על כך כדי לעדכן את דירוג הארנונה ולגבות מסים שמוטלים על עסק במקום רק על בית מגורים. ללא דיווח זה תזדקקו לשירותי עו"ד פלילי שיסדיר את המעמד שלכם ולטפל בכל הליך משפטי פלילי שיינקט נגדכם בגין זאת.
מי מחויב בהוצאת רישיון עסק?
חוק רישוי העסקים מפרט בדיוק את המקצועות והתחומים שבהם נחוץ רישיון עסק. בדרך כלל זה שלוב עם היתרים של משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה, הרשויות כמו המשטרה ונציבות כיבוי האש, חברת החשמל ועוד. כל זה נועד כדי להבטיח שבעסקים כמו עסקי מזון, תרופות, מסעדות, אטליזים וחנויות מזון על כל סוגיו, בתי מלאכה ובתי חרושת, מוסכים ומחסנים, ייצור מוצרים מסוימים, גודל של חנות מעל 500 מ"ר או מחסנים בגודל 50 מ"ר ומעלה, ועוד עסקים שונים, הם אלה שמחויבים בהוצאת רישיון עסק. כל הימנעות מכך תחייב אתכם להיעזר בעו"ד פלילי על מנת לחלץ אתכם מהליכים משפטיים ונקיטת סנקציות כמו צווי סגירה של המקום, מאסר וקנסות.