אם גם אתם רוצים לקבל רישוי עסקים, הדבר תלוי כולו בתהליך שתנהלו מול העירייה של השטח המוניציפאלי שבו תפתחו את העסק שלכם.
על פי חוקי רישוי עסקים שהמדינה קבעה, בסמכות של כל עירייה למנות בתוכה אגף רישוי עסקים, שיהיה אמון על התחום של רישוי ופיקוח על כלל העסקים הפועלים בתחום השיפוט של העירייה. למרות שפעמים רבות רישוי עסקים מתבצע במקביל גם מול רשויות ציבוריות ארציות ולא מוניציפאליות (כמו משטרת ישראל או משרד הפנים), עדיין מי שמפקחים על הנושא של רישוי עסקים, אלו העיריות השונות, ולכן חשוב לדעת איך לעבוד מולן.

האם יש הבדלי של רישוי עסקים בין העיריות?

לא מעט בעלי עסקים מתלבטים באיזו עיר כדאי להם לפתוח את העסק שלהם. כאן כמובן עולה שאלה ברורה – האם תהליך של רישוי עסקים בעירייה אחת, יהיה שונה מתהליך של רישוי עסקים בעירייה אחרת? ובכן, זה מאד תלוי. באופן עקרוני, המדינה קבעה תקנות רישוי עסקים שמחייבות את כלל העיריות. עם זאת, עיריות בהחלט יכולות להוסיף עוד תקנות שונות הנוגעות לנושא זה. לדוגמא, בעיריית תל אביב, יש הגבלה מאד גדולה על נושאי רוכלות בשטח העיר. לעומת זאת, יש עיריות אחרות כמו עירית רחובות או נתניה, שאצלן נושא השילוט הוא קריטי מאד בהקשר של רישוי עסקים. יש גם את הדוגמא של עיריית ירושלים, שפתחה אצלה אגף לקידום עסקים, ומנהלת מועצה של אנשי העירייה ובעלי עסקים לשמירה על האינטרסים של בעלי העסקים בעיר.
אולם, ככלל, בכל מקרה אתם תצטרכו לעמוד כמעט תמיד באותם קריטריונים של רישוי עסקים אצל כל העיריות – בין השאר יהיה עליכם להגיש תוכניות שונות של תכנון המבנה של העסק שלכם, להגיש אישורים על הבעלות שלכם על העסק, וכן לעמוד בתקנות שונות של תברואה, שלום הציבור, ניקיון, שרפות ובטיחות בעבודה.

האם חייבים לבצע רישוי עסקים?

באופן עקרוני, כל עירייה תשמח להגיש לכם רשימה של העסקים שחייבים לבצע רישוי עסקים בתחומה, ואת הרשימה גם אפשר לקבל באתר של משרד התמ"ת. ברגע שראיתם שאתם מחויבים על פי חוק לבצע רישוי עסקים, כדאי מאד להתחיל בתהליך. אם המדינה מגלה עסקים ללא היתר, אי אפשר להגיד שהיא מפעילה את מידת הרחמים. מעבר לעובדה שאנשים מקבלים קנסות אם הם לא ביצעו רישוי עסקים, גם נמנעת מהם האפשרות לפתוח עסקים חדשים בהמשך.
כדי להימנע ממצב כזה, אתם בסך הכל צריכים לפנות לעירייה הרלוונטית, ולפתוח בתהליך של רישוי עסקים. כיום תהליך זה אורך בממוצע כשלושה חודשים, ולכן מומלץ לפנות מבעוד מועד. רוב העיריות מסבירות פנים לבעלי העסקים, ומעוניינות לקדם את העסקים בשטחן, ולכן יעניקו לכם רישוי עסקים זמני, עד לקבלת הרישיון הקבוע שלכם.

המאמר נכתב באדיבות, החברה לרישוי עסקים – החברה שתעזור לך להוציא רישיון עסק