רשיון יצרן הינו אישור המיועד לעסקים המעורבים בתהליך שרשרת המזון ומהווה חלק מהליך רישוי עסקים. עסק המעורב בתהליך יצור, אריזה, שיווק ואחסנה של חומרי גלם או תוצרת מוגמרת בתחום המזון נדרש בקבלת אישור מידי מח' שירות המזון המפקחת בתחום.
בין בעלי העסק הנדרשים ברישיון יצרן: מפעלי מזון, קייטרינג, אטליז יצרני, יבואני מזון, מפעלי אריזת מזון, מחסני מזון, מאפיות ועוד.
רישיון יצרן הינו הליך ממושך המציב חסמים בירוקרטיים וכספיים, כאשר בתהליך הוצאת רישיון יצרן יידרש המפעל להתרוצץ לא מעט בין אגפיה של הבירוקרטיה הישראלית ולהיאזר בסבלנות רבה.
תהליך קבלת רישיון יצרן כולל בתוכו שלב תכנוני ושלב ביצועי – ראשית יש לתכנן את העסק על כל מרכיביו ואת אופי העבודה כך שיעמדו בכל התקנים הנדרשים, בסיום נוכל לצאת לשיפוץ העסק בהתאם לתקנות השונות. לאחר סיום עבודות ההתאמה יגיע מהנדס מטעם שירות המזון לביצוע ביקורת סופית, באישורו יונפק רישיון היצרן.
לחברה לרישוי עסקים ניסיון רב בהכנת עסקים בענף המזון לקבלת רישיון יצרן – לפגישת ייעוץ התקשר 08-9316128
מהותו של הרישיון יצרן?
מטרתו של רישיון יצרן הינה חיובית, חשובה ונכונה המונעת אנרכיזם בענפי הייצור השונים ומבטיחה שמירה על סביבת עבודה נכונה (תרשים זרימה מתאים) תוך שמירה על בריאות ואיכות הסביבה, מניעת מטרדי זיהום אוויר, שפכים והיבטים נוספים הקשורים למפעל.
רישיון יצרן מבטיח כי המפעל עמד בהצלחה בכל התקנים והדרישות הספציפיות לכל עסק ואושר ע"י הגורם הנדרש.
בעלי עסקים בתחום המזון נדרשים במסגרת רישיון עסק להציג רשימת ספקים מאושרים (בעלי רישיון יצרן) מהם הם רוכשים את מרכולתם, לקוחות אשר רוכשים מוצרים ממפעלים בעלי רישיון יצרן יכולים להיות רגועים שמתקיימות ביקורות סדירות של הרשויות בבית העסק.
עסק יצרני שאין ברשותו רישיון יצרן, לא יעמוד בהליך רישוי עסקים ולא יקבל רישיון עסק. הדבר ייצור עבורו מוניטין שלילי וייסב ללקוחותיו בעיות מול הרשויות. העדר רישיון יצרן מביא לתהליכים משפטיים של הרשויות כנגד המפעל או החברה היצרנית.
מי הן הרשויות הקובעות תקנות וחוקים הקשורים לרישיון יצרן?
כל בקשה לרישיון יצרן עוברת דרך שתי מחלקות עיקריות במשרד הבריאות:
מח' בריאות הסביבה אשר מבצעת בדיקה של תשתיות המבנה כגון בדיקת מערכת השפכים של המפעל, בדיקה החשובה לצורך זיהוי בעיות עתידיות אשר יכולות להשפיע על מערכת השפכים העירונית, בדיקת מערכת אספקת המים, בדיקה המזהה בעיות בחיבורים למערכת המים העירונית.
לאחר סיום בדיקת מח' בריאות הסביבה הבקשה עוברת למח' שירות המזון המבצעת בדיקה טכנולוגית בתהליך היצור ומטרתה שמירה על סדר יצור סדיר ללא הצטלבויות היכולות לגרום הרעלות מזון , מחלקה זו בודקת שכל פונקציות היצור הנדרשות למפעל קיימות ומסודרות ע"פ סדר יצור נכון, מה שיוצר תהליך זרימה המצמצם למינימום הרעלות מזון.
חשוב לציין כי ללא אישור מח' הנדסה לרישיון העסק הבקשה ברוב המקרים לא תעבור לבדיקת משרד הבריאות ולא יתקבל אישור משרד הבריאות לרישיון יצרן/עסק לעסק המחזיק בסירוב מח' הנדסה בעירייה.
בעל עסק – לפני חתימה על הסכם עבודה עם חברה זו או אחרת המתמחה בהליכי רישוי עסקים חשוב מאוד לבדוק את ניסיון החברה בטיפול בעסקי מזון ובמפעלי מזון בפרט.