תהליך הוצאת רשיון עסק בישראל הוא תהליך מורכב, ובעיקר כאשר מדובר בעסקים טעוני רישוי. ככל, כל אדם המעוניין לעסוק במסחר, דהיינו ברכישה של מוצרים ומכירתם לקהל יעד כלשהו במדינה, עליו לבדוק האם הוא נכלל ברשימת העיסוקים הדורשים הפקת רשיון עסק בטרם יוכל להתחיל לעסוק בתחום בו בחר.בין אם מדובר בעסק קטן למזון ,מעצב גרפי של אלבום דיגיטלי,ספר, צלם או מוכר בדוכן,יש לבדוק האם חוק רישוי עסקים חל על עיסוקו. נעבור אפוא, אחר התהליכים הבסיסיים הנדרשים בעת הקמת עסק, בדרך אל הוצאת רשיון עסק כחוק בכדי להקים ולהפעיל עסק במדינת ישראל.
עוסק מורשה או חברה בע"מ?
השאלה הראשונה הנשאלת בתהליך של פתיחת עסק והוצאת רשיון עסק בפנייה אל הרשויות, היא האם העסק אותו הנכם מעוניינים להקים יוגדר כעוסק מורשה או כחברה בע"מ. על ההשלכות השונות אשר מבדילות בין סוגי העסקים השונים ניתן להרחיב רבות, ורבות נאמר על הבדלים אלו, נאמר רק שעל ידי פתיחת חברה בע"מ, הנכם למעשה יוצרים מעין יישות חדשה במדינה, לה מעין מספר זהות, עובדה אשר יוצרת מצב שבו במקרים בהם מופנות תביעות כלפי החברה, אין התביעות מגיעות אל בעלי המניות בחברה, אלא כלפי החברה עצמה, מה שיוצר מעין הגנה מפני תביעות עבור בעלי החברה.
החסרונות שבפתיחת עסק מסוג חברה בע"מ (למשל עסק ליווי עסקי ) קשורים בעיקר להתנהלות המסורבלת מול הרשויות, ניהול הנהלת חשבונות כפולה, חובת הגשת דוחות מסורבלת יותר, חובת העסקה של רואה חשבון ועוד אלו ואלו נהלים משרדיים סבוכים, על כן רצוי להתייעץ עם מומחים בתחום בטרם תקבלו ההחלטה באם להפיק רשיון עסק כחברה בע"מ או כעוסק מורשה.
פתיחת תיק במשרדי מע"מ
במידה ובחרתם להקים חברה בע"מ למשל עסק לצילום, תחילת התהליך יהיה ככל הנראה במשרדי רשם החברות. יחד עם זאת, מרבית העסקים הקטנים, חנויות צילום ,מעצבי אלבום דיגיטלי, מכולות וקמעונאים למיניהם מרבים לבחור באפשרות של הקמה עסק המוגדר כעוסק מורשה, על כן במקרה זה מתחיל התהליך במשרדי הרשות למס ערך מוסף. בהגיעכם אל המשרד, תידרשו למלא את הטפסים המתאימים להקמת עסק ותקבלו מספר עוסק מורשה, שהוא למעשה מספר הזהות שלכם.
עם קבלת הנתונים במשרדי מע"מ, תוזרם האינפורמציה אל הרשויות המעורבות, דהיינו מס הכנסה ומשרדי הביטוח הלאומי, ותוכלו להתחיל להפעיל את עסקיכם. יחד עם זאת, במקרה ותבחרו לעסוק בתחום המזון לצורך העניין, או בכל עסק אחר המוגדר כעסק טעון רישוי, תיאלצו לעבור תהליך של פיקוח אשר ייבחן את יכולתיכם לעמוד בתכתיבים הנדרשים בחוק רישוי עסקים לצורך העיסוק בתחום הנבחר.
תהליך רישוי עסקים – התייעצות עם מקצוענים
תהליך הפיקוח והביקורת של המשרדים האמונים על פיקוח על עסקים טעוני רישוי הוא תהליך סבוך ומורכב, ודורש הוכחת של יכולות לעמוד בתכתיבי החוק כאמור. רצוי ומומלץ להתייעץ ולקבל הכוונה וליווי בתהליך הפקת רשיון עסק עבור עסק המוגדר כטעון רישוי, שכן בעלי המקצוע המתמחים בתחום זה יידעו להכווין אתכם כיצד לנהוג מול הרשויות, להתאים את העסק לתכתיבי החוק, ובסופו של התהליך לקבל כמובן את רשיון העסק המיוחל.