כאשר מחליטים להקים עסק למשל מרפאת שיניים, מספרה, מסעדות, פיצריות וכו' – ישות כלכלית הפועלת למטרת רווח בתחום כלשהו, קיימת חובה על פי החוק במדינת ישראל (ובאופן דומה גם בשאר מדינות העולם) להוציא רישיון עסק. הוצאת רשיון עסק חלה על חלק מהעסקים בהתאם לחוק רישוי עסקים המפרט איזה עסק חייב רישוי עסקים ואיזה אינו טעון רישוי. כל זאת ניתן לבדוק על ידי החברה לרישוי עסקים בטרם העסק מתחיל לפעול ולהכניס כסף.
אז למה בכלל חייבים לעבור את הפרוצדורה הזו של רישוי עסקים בתל אביב או בהרצליה כדי להוציא רישיון לעסק? ובכן, מכמה סיבות :
בטיחות
המוסדות המוסמכים מטעם המדינה ומשרד העבודה מעוניינים לפקח ולוודא כי המקום בו פועל העסק ובו נמצאים העובדים שבעל העסק שוכר הוא בטוח ועומד בכל כללי הבטיחות אשר נקבעו בחוק לעסק. כמובן שבדיקה זו נחוצה עבורכם כבעלי עסק גם לצרכי ביטוח, שכן חברת הביטוח לעולם לא תסכים לבטח אתכם אם לא העברתם את בית העסק בדיקה מקיפה.
איכות/בטיחות
הכוונה כאן היא לבטיחות ולאיכות הנוגעות למוצר שהעסק מייצר (במידה וזהו עסק יצרני, ולא עסק שנותן שירותים למשל…). שוב, באחריות המוסדות המתאימים (משרד הבריאות, המשרד לאיכות הסביבה וכד') לפקח ולוודא כי המוצר שאתם מוכרים לציבור עומד בכל התקנים הרלוונטיים, ולא יסכן אף אחד שירכוש אותו. בדיקה זו חשובה גם עבורכם, שכן כך תימנעו מייצור מוצרים פגומים, ומסכנות תביעות כאלו ואחרות מצד לקוחות בלתי מרוצים.
סדר ופיקוח
מוסדות המדינה הרשמיים, מתוקף הגדרתם ותפקידם, מפקחים ועורכים רישום מדויק של כל הגופים הפעילים בארץ, בין אם למטרות רווח או שלמטרות אחרות. לכן יש צורך לרשום את העסק כעסק חי ופועל, ולדווח על היקפי הפעילות השונים מדי שנה. תחת קטגוריה זו נכנס גם הפיקוח מטעם רשות המיסים, אשר תפקידה הוא לגבות את המיסים הרלוונטיים מעסקים פועלים.
מה צריך לעשות כאשר מעוניינים להוציא רישיון עסק?
כאשר מחליטים להקים עסק כזה או אחר (מרפאת שיניים, חנות של אומנות שימושית וכו') – הפרוצדורה של הוצאת רישיון עסק אינה מהמסובכות ביותר, וניתן לעבור אותה תוך תקופה קצרה יחסית. במידה ואתם הולכים לאיבוד בין כל המסמכים והדרישות השונות, ניתן לשכור חברה המתמחה בהוצאת רישיונות עסק, אשר תעשה עבורכם את כל העבודה המקצועית, כמובן בתשלום.
אם אתם מעוניינים לחסוך בהוצאות, תוכלו לעבור את התהליך בעצמכם, אך זה ידרוש מכם מעט זמן לבירורים והכנה. דרך מומלצת להתחיל בתהליך היא פשוט להיכנס לאתר של משרד העבודה, או ליצור קשר עם הרשות המקומית באזור בו אתם מעוניינים להקים את העסק. כל הבקשות לרישיונות עסקים עוברות דרך הרשות המקומית, לכן שם יידעו להכווין אתכם בנוגע להמשך התהליך. משם כבר תדעו לאן להמשיך הלאה. בעיקרון, המסמכים שתגישו יעברו בדיקות אצל הגורמים הרלוונטיים (משרד העבודה, המשרד לאיכות הסביבה, משטרת ישראל, הרשות המקומית וכד'), ולאחר שיינתן האישור מכולם, יקבל העסק שלכם רישיון.
כמובן שכמו בכל דבר, עלולות להיווצר בעיות כתוצאה מחוסר התאמה כזה או אחר בין המציאות בשטח לדרישות הרשמיות. במקרה כזה תיאלצו לערוך כמה תיקונים, ולהגיש שוב.