מהו רישיון עסק

רישיון עסק הינו היתר שניתן לניהול עסק ע"י הרשויות המוסמכות לכך, בכפוף למילוי התנאים אשר מחייבים את אותם עסקים.

איך יודעים אם עסק נדרש ברישיון עסק?

על מנת לדעת האם העסק שלך מחוייב בהליכי רישוי עסק, ניתן להתייעץ עם מומחה רישוי עסקים או לבדוק בטבלת עסקים טעוני רישוי. יש לקחת בחשבון שמדובר בטבלה כללית המפרטת אילו קטגוריות של עסקים נדרשים ברישוי עסקים.

איך מוציאים רישיון עסק

לתהליך רישוי עסקים אין רשימת הנחיות אשר ניתן לבצע לפי שלבים וגם לא יכולה להיות כזאת היות ובעבור כל עסק הליך רישוי עסקים הינו ספציפי ותלוי במס' גורמים. אפילו עסקים זהים לגמרי במהותם (למשל שני סניפים של אותה הרשת) יכולים לעבור הליך רישוי עסקים שונה רק מעצם היותם פועלים בערים אחרות. גם באותה עיר, שני עסקים בעלי אופי פעילות זהה יכולים לעבור הליך שונה בשל מיקומם וכו'.

ישנם עסקים שיכולים לעבור רישוי עסק בכוחות עצמם, להגיע לרשות הרישוי שאליה משתייך העסק ולהתחיל לטפל לפי הנחיות הרשות. יש לקחת בחשבון כי גם עסקים שאינם מורכבים ידרשו בהגשת תכנית עסק חתומה ע"י אדריכל/הנדסאי אדריכלות. מעסקים מורכבים יותר יכולים לדרוש להפעיל גם יועץ אינסטלציה, בטיחות, תנועה וכו'.

כדי לחסוך סחבת, חשוב למשל לבצע איסוף מידע מוקדם כמו בדיקת ההתאמה בין התכנית האדריכלית למצב בשטח. מלבד הכנת תוכניות יש לדאוג להכנת המסמכים הנדרשים (מסמכי חברה, פרשה טכנית, טופס השלכות סביבתיות וכו').

לאחר השלמת החומר, מגיעים למחלקת רישוי עסקים לפתוח בקשה, משלמים אגרת בקשה לרישיון עסק, מפקידים את המסמכים ומקבלים אישור הגשת בקשה. בהמשך צפויות ביקורות של הגורמים המאשרים את רישיון העסק ויש להתייחס להנחיות של כל גורם וליישמן.

מה מורכב בהליך רישוי עסק?

למרות שהרפורמה ברישוי עסקים יצאה לדרך מזה זמן, חלק מהליכי הרישוי נותרו בירוקרטים והמידע על דרישות אחידות של כל גורם וגורם לא תמיד עולה לאתרים אלא מועבר בחוזרים פנימיים בקרב הנוגעים בדבר.

התהליך עצמו גם אם מנסה להיות אחיד, אינו תמיד כזה ולמעשה לכל משרד סגנון עבודה מעט שונה. גם ההנחיות ברשויות משתנות מעיר לעיר. עיריית גבעתיים לדוגמא דורשת מעסקים בתחום המזון אשר לא קיבלו אישור מקדמי של  משרד בריאות במסגרת חוות דעת מקדמית, לעבור קודם אישור של משרד הבריאות מחוז ת"א ורק אח"כ להתחיל בהליך השגרתי של הוצאת רישיון עסק.

חלק מהדרישות שתדרש לבצע תלויות לעיתים גם בפרשנות החוק של נציג רישוי, כלומר עסק זהה לשלך בעיר אחרת יכול לקבל דרישה מעט שונה או אפילו לא להיות מחוייב לבצעה.

"דרישות" יכולות להתייחס למשל להכנסת מערכת כיבוי אש, שינוי מלא של מבנה המטבח וכו', הוצאות גדולות מאוד שלעיתים יישומן כרוך בתקציב גדול ובזמן רב שעלולים להביא לדחיית פתיחת העסק וכו'.

יועץ המתמחה בתחום רישוי עסקים ידע לפעול עבורך מול רשויות הרישוי, לקצר תהליכים במידה וניתן, לזהות מראש בעיות ולפתור אותן לפני שמתחילה סחבת וכמובן להסיר מעליך דרישות ובהתאם הוצאות אשר ניתן להוכיח שאינן בגדר חובה לאופי העסק שלך.

לסיכום – הליך רישוי העסק תלוי בסוג העסק ומורכבותו ומומלץ מאוד להתייעץ ללא תשלום טרם התחלת התהליך על מנת לקבל תמונה רחבה יותר של ההליך הנדרש.