התקנות לגבי פתיחת עסק מסוג בית אוכל הן רבות ומגוונות ומכסות את כל התהליך החל מקבלת האוכל ועד להוצאתו מבית העסק.
בשל המורכבות, מומלץ להיעזר באיש מקצוע מתחום הרישוי עוד בשלבי התכנון ובכך להימנע מתקלות מיותרות, שתיקונן לא פעם יכול להיות כרוך בהוצאות רבות. חלקו הראשון במדריך "צו רישוי עסקים לבתי אוכל" מסביר את התקנים הנדרשים ע"פ הצו אולם אינו מכסה את כל הפרטים. הסברים נוספים יפורסמו במדריכי ההמשך לצו רישוי עסקים לבתי אוכל.
מהם העסקים המוגדרים תחת הביטוי בית אוכל
1. מזנון – בו מכינים/מגישים מאכלים ומשקאות לצריכה במקום
2. בתי קפה, מסעדות לא כולל קנטינות לחיילים
3. פיצה, פלאפל ובורקס – מקום בו מכינים, מגישים וצורכים את המזון במקום.
4. הכנת מזון המוגש מחוץ לבית העסק
5. אולם שמחות
אישורים נדרשים להליך הרישוי
הגשת בקשת רישוי מצריכה הוספת מפה מצבית והתכניות שהוגשו להליך היתר הבניה. התכניות כוללות:
• תנוחה וחתך של בית האוכל
• גודלו ונפחו של כל חלל בבית האוכל כולל ייעודו.
• מיקום ומידות של פתחי האוורור
• סימון גובה חיפוי הקירות וצבעו
• סידור הציוד והריהוט בבית האוכל
התרשימים של בית האוכל והמפות מוצגים ע"פ קנה המידה הנדרש.
סוגי חדרים בבית אוכל
כל עסק מסוג בית אוכל חייב לכלול את החדרים הבאים:
1. חדרי אוכל
2. מטבח
3. מחסן
4. חדרי שירות
בחדרים השונים ניתן להתקין תקרה דקורטיבית בהתאם לגובה המותר ובתנאי שהיא ניתנת לפירוק וניקוי. ההפרדה בין החדרים בייחודי ההפרדה עם חדרי השירותים צריכה להיעשות תוך שימוש בבטון, בלוקים או חומרי בניה קשיחים אחרים פרט לשימוש בעץ, מתכת או אסבסט.
חשוב שהצנרת לא תהייה גלויה בחדר המטבח ורחוקה במידת הרצוי מהקיר. גם הריצוף חייב להיות בשיפוע המתאים תוך שימוש באריחים מורשים שיהיו מורכבים באופן חלק.
תעלות הניקוז חייבות אף הן לעמוד בתקנים בעיקר בנודע להצטברות של חומרים בצנרת הביוב.
בחדרים השונים יש להתקין דלתות וחלונות המכילים רשת נגד חרקים ושאינם נפתחים כדלתות הזזה בתוך הקיר.
חדר המטבח מורכב במיוחד בשל הצורך לעמוד בתנאים מוגדרים, ע"פ זרימת המזון. המטבח יחולק לאזורים שונים ויכיל כיורים וחיפויים קיר רחיצים עד לגובה של 1.80 מטרים. אחת הנקודות החשובות במטבח הינה השארת ריווח מתאים גם לאחר התקנת הציוד והריהוט בחדר.
את המחסן מתקנים כך שיהיה סמוך למטבח ויהיו בו כל אמצעי המיגון הנדרשים לאיחסון של מזון בצורה נאותה המבטיחה את טריותו.
התקנת ציוד בבית האוכל
מבחינים בשני סוגי ציודים:
1. ציוד קבוע: מקובע היטב אולם בו זמנית ניתן לניקוי באופן קל ונוח.
2. ציוד שניתן להזזה: ציוד שהזזתו קלה למשל בעזרת גלגלים ואשר גובהו אינו יורד מתחת ל 20 ס"מ בסמוך לרצפה.
כל ציוד הבא במגע עם המזון אינו יכול להכיל עופרת, נחושת או קדמיום הרעילים למאכל אדם. כמו כן אינו יכול להיות מורכב מעץ שאינו פשוט לניקוי. המשטחים חייבים להיות חלקים וקלים לניקוי ושאינם מחלידים.
מערכות קירור
כל חדרי הקירור/מקררים בבית האוכל מחויבים בחיבור למד חום אינדיקטורי ומד חום רושם המשמשים למעקב אחר טמפ' האחסון של המזון. חדרי הקירור מותאמים לסוג המזון המאוחסן בבית האוכל וישנה הפרדה מלאה בין אוכל גולמי לאוכל מבושל.
מערכת האוורור והתאורה בבית האוכל
בית האוכל כולל מערכת אוורור מכאנית לצד חלונות ומפתחים המצויים במבנה בית האוכל. בכל אחד מסוגי החדרים השונים של בית האוכל יש חשיבות לתדירות של החלפת האוויר במקום. את האוורור מעל כירות הבישול, צלייה או טיגון ניתן לעשות בהתאם לצורך גם ע"י שימוש במנדפים.
מערכת האוורור המכאנית מחויבת בתקנים הנדרשים ויש להקפיד להימנע בטפטוף שמן או מי עיבוי.
תאורת בית האוכל תהייה קבועה עבור כל סוגי החדרים ע"פ העוצמה הנדרשת. חשוב שהתאורה במטבח ובמחסן תהייה ממוגנת כך שתמנע נפילת שברי זכוכית לחלל החדר.