לפני שאתם עומדים לפתוח את העסק שלכם, עליכם לברר ולוודא, כי אתם אכן עומדים בתנאים הדרושים כדי לעבור רישוי עסקים בהצלחה (זאת כמובן בהנחה, שאתם צריכים לבצע רישוי עסקים על מנת לתפעל את העסק שלכם). עולה כמובן השאלה, מהי הדרך הטובה ביותר להוציא היום רשיון עסקים? מדינת ישראל היא מדינה מאד בירוקרטית מבחינה זו, ויש לעבור לא מעט שלבים בתהליך של רישוי עסקים, עד שתוכלו להפעיל את העסק בצורה תקינה. לכן, עוד לפני שנסביר על ההליך הבירוקרטי, חשוב להבין שאת התהליך להוצאת הרישיון שלכם, לא כדאי להתחיל רגע לפני שהעסק נפתח. כבר בשלבים הראשונים של תכנון העסק – יש להתניע את הגלגלים של תהליך הרישוי.

אז למי אתם צריכים לפנות?

ההליך של רישוי עסקים, הוא הליך שסמכותו הואצלה למעשה מידי הממשלה לידי הרשויות המקומיות השונות. היום למעשה, אתם צריכים להוציא רשיון עסק, בהתאם לרשות שתחתיה אתם מתעתדים לפתוח את העסק. כמובן שיש היום שפע של רשויות מקומיות שישמחו לבוא לקראתכם בתחום, בין אם אתם מתגוררים בשטחן ובין אם לאו. הסיבה לכך היא פשוטה – למרות הסבך הבירוקרטי, הרשויות כן מעוניינות לעודד פעילות עסקית בשטחן, שכן הדבר מפתח את הרשות מבחינה כלכלית.
אז למי אתם פונים? יש אמנם הבדלים בין הרשויות המקומיות, אבל לכל רשות יש היום אגף העוסק בתחום של רישוי עסקים. לעתים זהו אגף עצמאי לחלוטין אשר כפוף לראש העיר באופן ישיר, ולעתים זהו תת אגף הנמצא במחלקה גדולה יותר, כמו מחלקת הנדסה או מחלקת תברואה.
כאשר אתם רוצים לפתוח עסק חדש, עליכם למעשה לפנות לאגף שעוסק בתחום של רישוי עסקים. את הבקשה יהיה עליכם לעתים קרובות להגיש עם מספר מסמכים: כמו התוכניות לבניין שבו ישב העסק שלכם, מפרט פנימי של המתחם של העסק, וכן מסמכים נוספים הנדרשים בחוק. מומלץ בחום שתיכנסו לאתרים השונים של הרשויות המקומיות, ותקראו את החוק הארצי העוסק בנושא של רישוי עסקים, על מנת שתבינו בדיוק אילו מסמכים עליכם לצרף כבר בהתחלה. גם כאן יש הבדלים בין הרשויות, ומבחינת הסדר שהן עובדות, כך שראוי לברר זאת באופן פרטני.

מקומי או ארצי?

למרות שההליך של רישוי עסקי נפתח מול הרשות המקומית שבה העסק יעבוד, הרי שיש גם גופים ארציים, המנותקים מהרשות המקומית, שיבואו לבדוק אתכם. לדוגמה, במהלך התהליך של רישוי עסקים, יתכן שתצטרכו לעבור ביקורת אש מטעם מכבי האש, וכן ביקורת בטיחות מטעם המשטרה, שאמורה לנפק לכם את האישור הנוגע להכנסת כמות מקסימלית של אנשים למתחם העסק שלכם. אלו הן רשויות שאינן כפופות לרשות המקומית, אך ללא האישור שלהן – לא תוכלו להשלים את התהליך של רישוי עסקים. לכן חשוב לעבוד בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים שיבדקו את העסק שלכם, וכך תוכלו לצלוח את ההליך הביורוקרטי.