בשנת 1968 נחקק בישראל חוק רישוי עסקים , אשר קובע כי סוגים מסויימים של בתי עסק יזדקקו לקבל רישוי עסקים מיוחד על מנת שיוכל לפעול. חוק רישוי עסקים ממלא שתי מטרות חשובות:
• חוק רישוי עסקים שומר על האינטרס הציבורי – הבדיקות שבית העסק עובר בתהליך של רישוי עסקים – מטרתן לוודא שאופי פעילותו לא גורם שום נזק או פגיעה בסביבתו.
• חוק רישוי עסקים שומר גם על האינטרס של בעל העסק – הבקרה על אופן העבודה בבית העסק מסייעת לבעליו לשמור על רמה גבוהה, אשר תמשוך אליו לקוחות חדשים.
התהליך של רישוי עסק מתבצע באחריותו של אגף רישוי עסקים , אשר הוקם בהתאם לחוק בכל רשות מקומית. כאשר אדם מעוניין לפתוח עסק טעון רישוי עסקים , עליו לפנות לאגף של הרשות המקומית, בה הוא מעוניין לפעול, ושם יפנו אותו לכל המידע והגורמים הרלוונטיים לשם קבלת רשיון עסק .
אילו עסקים חייבים רשיון עסק כדי לפעול?
בחוק רישוי עסקים מוגדרת רשימה של כל סוגי העסקים, אשר לא יכולים לפעול מבלי לעבור קודם כל תהליך רישוי עסקים מלא. ברשימת העסקים הללו כלולים, למשל, כל סוגי העסקים אשר קשורים למכירה וייצור של מזון, כמו: מפעלים לייצור מזון, דוכנים למכירת מזון, קיוסקים, מסעדות, מעדניות, חנויות מכולת וכו' עסקים אלו צריכים גם רשיון יצרן מזון.
חלק גדול מהאוכלוסייה אינו מודע לקיומו של חוק רישוי עסקים , ולכן לא אחת קורה שנפתח עסק טעון רישוי באופן בלתי חוקי כביכול, פשוט כי בעליו אינו יודע שהוא זקוק לרישיון כדי לפעול. לכן, אם אתם מתכוונים לפתוח עסק, ויש לכם ספק באם הוא טעון רישוי עסקים או לא – הדבר הכי חכם לעשות הוא לגשת אל עורך דין או גורם מקצועי אחר, המתמחה בתחום של רישוי עסקים , על מנת לקבל מידע מקיף על המעמד של העסק שלכם, ועל פעילויות שיש לבצע בהמשך.
רישוי עסקים – לא רק כשפותחים את העסק!
דבר נוסף שרבים מבעלי העסקים המתחילים אינם מודעים אליו, הוא שגם כאשר הם מכניסים שינויים כלשהם בעסק שלהם, עליהם להתחיל מחדש את התהליך של רישוי עסקים . למשל, התקנות של רישוי עסקים עבור מסעדה קובעות באופן מדויק פרטים כגון גובה משטחי העבודה, מיקום המכשירים החשמליים השונים, מיקום פתחי הניקוז והאוורור ועוד. ברגע שבעל עסק עושה שיפוצים ומרחיב את המטבח במסעדה שלו, החלל החדש עלול שלא להתאים עוד לתקנות הללו, ולכן יהיה עליו לעבור תהליך רישוי עסקים מחדש – על מנת שהעירייה תוכל לוודא, שהפעילות אכן אינה מסכנת את סביבת העסק ואת הסועדים בו.
לסיכום – אם אתם מחזיקים בעסק טעון רישוי עסקים , ומתכוונים לבצע בו שינוי מכל סוג שהוא (החלפת בעלות, שיפוצים וכו') – פנו לאגף רישוי עסקים בעיר שלכם, וודאו שאתם עושים זאת בהתאם לחוק.
חלק גדול מהאוכלוסייה אינו מודע לקיומו של חוק רישוי עסקים , ולכן לא אחת קורה שנפתח עסק טעון רישוי באופן בלתי חוקי כביכול, פשוט כי בעליו אינו יודע שהוא זקוק לרישיון כדי לפעול. לכן, אם אתם מתכוונים לפתוח עסק, ויש לכם ספק באם הוא טעון רישוי עסקים או לא – הדבר הכי חכם לעשות הוא לגשת אל עורך דין או גורם מקצועי אחר, המתמחה בתחום של רישוי עסקים , על מנת לקבל מידע מקיף על המעמד של העסק שלכם, ועל פעילויות שיש לבצע בהמשך. בנוסף, כדאי לפנות למס הכנסה ולבצע איתור עוסק מורשה על מנת לוודא שלא קיים כבר עסק עם אותו השם.