אם אתם מתכננים להקים עסק חדש – מספרה,מסעדה,חנות בגדים ועוד, בטח כבר שמעתם לא פעם שיתכן מאוד שעליכם להמציא רישיון עסק טרם פתיחתו הרישמית של המיזם שלכם. והוצאתו של רישיון שכזה מתבצעת בעירייה, מכבי אש, משטרה ובמשרדים השונים בהתאם לצו רישוי עסקים ולאופי העיסוק והפעילות. במידה והעסק שלכם אכן טעון רישיון עסק, הפעלתו ללא רישיון עסק או רישיון יצרן (במידה ומדובר בתחום המזון למשל מזנון, מסעדה, אולם אירועים וחנות מזון ) תחשב לעבירה חמורה על החוק. מה עליכם לעשות? לאן לפנות? ננסה לענות על השאלות הללו במאמר שלפניכם.
בשנת 1968, נחקקו בישראל חוקי רישוי עסקים, לפיו חלק ניכר מבתי העסק בארץ טעונים רישיון עסק לשם הפעלתם. העסקים אשר טעונים רישיון לפי חוק רישוי עסקים הם עסקים אשר קשורים בכל רמה שהיא לבטיחותו של הציבור או לבריאותו. כך לדוגמה, עסקים כגון אולם אירועים, מסעדה, מכון כושר, מפעל תעשייתי הם טעוני רישיון לפי חוק רישוי עסקים. לעומתם, עסקים כגון חנות נעליים, משרד עורך דין או חנות צעצועים, אינם טעוני רישיון עסק, שכן אין להם נגיעה לבריאות הציבור או לבטיחותו.
על מנת לברר האם העסק שלכם טעון רישיון, עליכם לפנות אל מחלקת רישוי עסקים ברשות המקומית אליה אתם מסונפים ולבדוק זאת. מחלקת רישוי עסקים היא למעשה הגוף שמטפל בכל תהליך רישוי עסקים והיא זו שאחראית בסופו של התהליך להנפיק עבור בעל העסק את הרישיון המיוחל.
רישוי עסקים – אלו אישורים ורישיונות קיימים?
פניה אל מחלקת רישוי עסקים אינה נדרשת רק עם פתיחת העסק. רישיון עסק הוא לרוב זמני ויש לחדשו בהתאם לתוקף הרישיון. מחלקת רישוי עסקים יכולה להנפיק סוגים שונים של רישיונות עסק. כך לדוגמה, עבור עסקים שפעילותם קצובה מראש, יונפק רישיון עסק זמני בלבד, לאותה התקופה הנדרשת. עבור רוב העסקים, מונפק על ידי מחלקת רישוי עסקים רישיון עסק תקופתי, אשר תקף לשנה עד חמש שנים, בהתאם להחלטת המחלקה. כאשר התוקף פג, יש להתחיל תהליך רישוי עסקים מחדש, על מנת לקבל רישיון עסק חדש. קיימים בתי עסק מסוימים אשר פעילותם אינה משתנה, להם יונפק על ידי מחלקת רישוי עסקים רישיון עסק לצמיתות.
ישנם מקרים בהם אין התאמה בין ייעוד העסק לבין ייעוד השטח בו הוא אמור לקום בתב"ע העירונית. במקרה כזה, תשקול מחלקת רישוי עסקים האם לאשר זאת. במידה וכן, יונפק עבור בעל העסק היתר "שימוש חורג".
שלבי תהליך רישוי עסקים
כאמור, יש להגיע קודם כל אל מחלקת רישוי עסקים ברשות המקומית, שם יש להגיש בקשה לקבלת רישיון עסק. נציגי המחלקה מנחים את בעל העסק, מבקשים ממנו תכניות של העסק, תשריטים ומסמכים רלוונטיים ומפנים אותו אל הגורמים המאשרים, כגון משטרה, כיבוי אש, משרד הבריאות וכדומה. לאחר ביקורות ובדיקות הגורמים הללו ולאחר שנקבע על ידי כל אחד מהם כי העסק אכן עמד בדרישות ובתקנים, תנפיק מחלקת רישוי עסקים רישיון עסק ותשלח אותו אל בעל העסק.