כל מי שמקים עסק חדש, ולא משנה אם זהו עסק אקולוגי או מפעל מזון,אדם שיש לו רשיון עסק אך פותח סניף נוסף, מסעדה או חנות, מתחבט בשאלה הזו: האם כחלק מההכנות לקראת הקמת העסק עליו להגיע אל אגף רישוי עסקים, ולהתחיל בתהליך הארוך של הוצאת רשיון עסק, או שמא חוק רישוי עסקים לא מחייב אותו בכך. להלן כמה היבטים שיסייעו להבין אילו סוגי עסקים מחוייבים באישור של רישוי עסקים כחוק.
חוק רישוי עסקים וההיגיון שעומד מאחוריו
חוק רישוי עסקים נחקק בשנת 1968, ומאז הוא נאכף בכל רחבי הארץ. בכל רשות מוניציפאלית ישנו אגף רישוי עסקים שאחראי על אישור וטיפול בתהליך של הוצאת רישיון העסק על שלל היבטיו. המטרה שלשמה נחקק חוק רישוי עסקים היא הגנה על שלום הציבור, על הבריאות שלו ועל איכות הסביבה שבה הוא פועל, וכך לדוגמא אם מוקם עסק אקולוגי שמטרתו היא טיפול בחומרים דליקים ורעילים, הרי שבעזרת חוק רישוי עסקים ניתן לחייב אותו לעמוד בתקנים מסוימים, ולוודא כי הוא פועל תוך שמירה על איכות הסביבה ועל בריאות ובטחון הציבור. במידה ואותו עסק אקולוגי אינו מתנהל על פי הנהלים, על פי חוק רישוי עסקים ניתן להביא לסגירתו. בדרך זו מבצע החוק של רישוי עסקים שמירה על הנורמות החברתיות ועל פעילות שוטפת ותקינה בחברה.
איזה עסקים נדרשים בחוק רישוי עסקים להוצאת רשיון?
חוק רישוי עסקים קובע 90 סוגים שונים של עסקים שנדרשים בהוצאת רשיון עסק. כל אדם שעומד להקים עסק יכול להגיע אל אגף רישוי עסקים או להתייעץ עם איש מקצוע המומחה לתחום רישוי עסקים, ולבדוק האם סוג העסק המבוקש שהוא עומד להקים דרוש הוצאת רישיון עסק. אך גם בקרב אותם 90 עסקים הנדרשים לרשיון על פי חוק רישוי עסקים הרי שישנם הבדלים שונים, משום שבאופן טבעי מי שמעוניין להוציא רישיון עסק לאולם אירועים אינו נדרש לאותן הגבלות כמו מי שמקים עסק אקולוגי או כמו מי שמבקש להוציא רשיון עסק למפעלים שונים.
כל סוג עסק, על פי גודלו, אופיו, סוג הפעילות המתבצעת בו והיקפה, נדרש על פי חוק רישוי עסקים בתנאים שונים מרשויות שונות כגון משטרה, איכות הסביבה, משרד הבריאות, משרד החקלאות, מכבי האש וכן הלאה. אם ניקח לדוגמא עסק אקולוגי המתמודד עם אותם חומרים מסוכנים, הרי שההגבלות והדרישות ממנו יהיו גבוהות יותר מעסקים אחרים.
מי שעבר את התהליך מול אגף רישוי עסקים ונמצא שהוא עומד בתקנים על פי שלל הבדיקות שנעשו לו, יכול לקבל רישיון עסק ולפעול כחוק, כאשר חובת החידוש של רשיון העסק חלה עליו אחת לכל תקופה כפי שנקבע בחוק.