אין ספק שלרבים מאיתנו קורצת מאד האופציה של פתיחת עסק עצמאי. כחלק מתהליך זה, אנחנו נצטרך לבצע תהליך שנקרא רישוי עסקים.
רישוי עסקים מתנהל בעצם במקביל מול שני גורמים – גם מול הרשות המקומית ומחלקת רישוי עסקים שלה, וגם מול גופי המע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי שמולם מצהירים על פתיחת העסק עצמו. בעוד שהעירייה מאשרת את מבנה העסק שלנו, ואת התנאים השוררים בעסק שלנו, הרי שגופים כמו ביטוח לאומי ומס הכנסה פותחים לנו תיק עסק אצלם, על מנת שנתנהל מולם בצורה נכונה. נשאלת השאלה, האם כדאי לחסוך את כל התהליך של רישוי עסקים, ופשוט להפעיל עסקים ללא היתר? בואו נראה מה אומר החוק.
החוק על רישוי עסקים
על פי תקנות רישוי עסקים, כל עסק באשר הוא, חייב לקבל רישוי. יש מי שצריך לקבל רישוי עסקים מול העירייה (כמו במקרים שבהם פתחנו חנות בגדים, חנות מזון, מכון קוסמטיקה, מרכז ספורט, שירות הסעות, ועוד עשרות דוגמאות שונות), ויש מקרים שבהם פשוט נצטרך לפתוח תיק עסק במע"מ, ביטוח לאומי ומס הכנסה (לדוגמא, אם אנחנו עובדים מהבית ולא מקבלים קהל). דבר אחד בטוח – אנחנו צריכים להצהיר למדינה בתהליך מסודר של רישוי עסקים, שאנחנו מקיימים עסק עצמאי.
אם אתם כל כך רוצים לדעת מדוע זה חשוב, פשוט תסתכלו על מה שאומר חוק רישוי עסקים – במידה והרשות המקומית או כל גוף אחר מגלים, כי יש עסק שפועל בשטח והוא לא עבר תהליך מוסדר של רישוי עסקים, הרי שבעלי העסק מזומנים לבית המשפט. בבית המשפט רשאי השופט להודיע על סגירת העסק לאלתר.
"לא נורא", אתם וודאי חושבים לעצמכם, "לפעמים לבטח פשוט משלמים קנס מסוים, על כך שלא ביצענו רישוי עסקים, ואז אפשר להתחיל בתהליך בדיעבד ולהמשיך כרגיל". כאן המקום להעמיד את הדברים על דיוקם. אם נמצא שלא ביצעתם רישוי עסקים, בית המשפט כאמור יודיע על סגירת העסק לאלתר. בהחלט יכול להיות שבנוסף תצטרכו גם לשלם קנס, אבל הוא לא יחפה על העובדה שהקמתם עסק ללא רישיון. העסק פשוט ייסגר, ללא יכולת לפתיחה חדשה שלו בעתיד.
אז מה כדאי לעשות?
אז מה נעשה כדי שזה לא יקרה? התשובה היא כמובן פשוטה – גשו לבצע תהליך של רישוי עסקים! כיום התהליך של רישוי עסק הוא לא כה ארוך ומורכב כפי שהוא נשמע. מדובר כאמור בפניה אל הגופים שציינו בתחילה (מע"מ, מס הכנסה, ביטוח לאומי, ומחלקת רישוי עסקים בגוף השלטון המקומי שבו העסק פועל), כאשר את התהליך יש לבצע מחדש בטווח שבין פעם בשנה לפעם בשלוש שנים (רק מול הרשות המקומית, מול הגופים האחרים אין צורך לפנות מחדש).
במילים אחרות, רישוי עסקים הוא תהליך משתלם במיוחד, שצריך להיות חשוב לא רק למחלקת רישוי עסקים – אלא גם לבעלי העסק שרוצים לשמור עליו קבוע ומשגשג לאורך זמן.