הביטוי איזור מלוכלך שייך לתהליך תכנון מטבח מוסדי ולהוצאת רישיון עסק למסעדות, אולמות אירועים וכל מקום המגיש אוכל כעסק. כאשר מדובר על מסעדות ואולמות המגישים מזון ועושים תהליך של תכנון מטבח מוסדי והוצאת רישיון עסק ישנם חוקים והגדרות לאזורים השונים במטבחים. בעל עסק מתחום המסעדות או האולמות חייב לפרט בתכניות המוגשות לקבלת רישיון עסק על האזורים השונים בתהליך הייצור. אזור "מלוכלך" במטבח הינו אזור בו מאוחסנים חומרי הגלם ובו מתרחש הטיפול הראשוני במזון גולמי כמו לדוגמא:
• טיפול ראשוני בפירות וירקות
• פתיחת אריזות
• הכשרה והפשרת בשר
• העברת חומרי גלם לכלים נקיים
• רחיצת כלי מטבח וכלים חוזרים
• העברת פסולת