מפעלי מזון – אולם חתונות, מסעדות, בתי קפה, מאפיות, חברות קייטרינג וכדומה – נדרשים על פי חוק רישוי עסקים הפעול עם רישיון עסק וגם עם רישיון יצרן (בשל עיסוקם עם מזון). תקנות רישוי עסקים למפעלי מזון הן מחמירות ביותר, שכן מדובר בסוג עסק אשר מצריך עמידה בתנאים רבים – שמירה על בריאות הציבור ובטיחותו, שמירה על איכות הסביבה, אבטחת העסק, תנאי תברואה, תקנות הקשורות לתכנון ובנייה, שירותי כבאות ועוד. הליך רישוי עסקים עבור בתי עסק בתחום המזון הינו ארוך מאוד ועל מנת לייעל את התהליך ולזרז אותו, יש לבצע תכנון מערכות מזון מקיף ומדויק, אשר יאפשר הקמת מערכת מזון יעילה, העומדת בכל התנאים הנדרשים ובמטרות שלשמן הוקמה. מומלץ להיעזר לשם תכנון מערכות מזון בחברות המתמחות בתחום רישוי מפעלי מזון, אשר יסייעו לך להפוך את החלום למציאות כמה שיותר מהר.
תכנון מערכות מזון – מה כולל התהליך?
מפעלי מזון נדרשים על פי חוק ברישיון עסק וברישיון יצרן מטעם משרד הבריאות. על מנת לקבל את הרישיונות הנ"ל יש לקבל אישורים מגורמים רבים, כמו משרד הבריאות, משרד החקלאות, משרד התעשייה והמסחר, משרד הפנים, משטרת ישראל, שירותי הכבאות ועוד. על מנת לקבל את הרישיונות הנ"ל ולהפעיל את העסק, יש לבצע תכנון מערכות מזון במספר שלבים:
בניית תכנית בטיחות מזון.
בניית תכנית דיגום לבדיקות המזון.
בניית תכניות הנדסיות של העסק על ידי מהנדס מזון.
הגשת בקשה לקבלת רישיון יצרן עבור העסק למשרד הבריאות, בצירוף התכניות. קבלת רישיון יצרן היא חלק עיקרי מתהליך תכנון מערכות מזון וללא רישיון זה לא ניתן למעשה להפעיל את העסק. יש לבצע תכנון מערכות מזון על פי כל ההנחיות והדרישות של המשרדים השונים לגבי שטח המפעל, ייעודו ומרכיביו, תהליך הייצור והשיווק וכדומה. לאחר תכנון מערכת מזון לפי התקנות, יגיע מהנדס מזון מטעם משרד הבריאות על מנת לערוך ביקורת לפני מתן רישיון יצרן. ללא רישיון יצרן, לא ניתן לקבל רישיון עסק.
הגשת בקשה לרישיון עסק בליווי כל התכניות – כאמור, קבלת רישיון עסק עבור מפעלים המשווקים מזון היא הליך ביורוקרטי מתיש. בעת הגשת הבקשה, על בעל העסק להציג מסמכים המאשרים שימוש בנכס על פי חוק ותכניות מקיפות הנוגעות לתהליך תכנון מערכות מזון – תכניות הנדסיות של שטח המפעל, תכניות לתהליכי הייצור, תכניות בטיחות מזון ועוד. לאחר קבלת הבקשה, מועברות התכניות לאישור תברואן, ולאחר מכן לאישור מהנדסים וגורמים נוספים. רק מפעלי מזון אשר יעמדו בכל התקנות יזכו לקבל רישיון עסק.
לסיכום, תכנון מערכות מזון חייב להיעשות כראוי ובאופן מדויק, על מנת לייעל את התהליך ולהפעיל את העסק. מומלץ ביותר להיעזר בליווי וייעוץ של חברות המתמחות בתחום תכנון מערכות מזון.