חוק רישוי עסקים נחקק בשנת 1968, והציג לציבור הישראלי מעל ל-90 סוגים שונים של עסקים, אשר לא ניתן להקים ולהפעיל אותם מבלי לעבור תהליך רישוי עסקים תחילה. מטרותיו של חוק רישוי עסקים הן ברורות: מצד אחד, הליכי רישוי עסקים שומרים על האינטרס הציבורי לבטיחות, בריאות, סביבה וכד', באמצעות וידוא דקדקני, שאף עסק אינו מסכן אינטרס זה. מצד שני, חוק רישוי עסקים דואג לשמור גם על האינטרסים של בעל העסק – הגנה, ביטחון, בריאות העובדים וכו' – על ידי אכיפה של תקנות שונות, שהתקבלו על מנת להבטיח זאת.
רישוי עסקים – מי אחראי על זה?
התהליך של רישוי עסקים מתבצע דרך ועדת רישוי עסקים במועצה המקומית של כל עיר, שאליה עליכם להפנות את הבקשה שלכם לקבלת רשיון. הועדה מפנה את הטיפול בבקשתכם לגורמים הרלוונטיים לתחום העיסוק שלכם, על מנת לקבל את אישורם לכך, שהעסק עומד בקריטריונים הדרושים להענקת רישוי עסקים. הגופים שאחראים על הצבת התנאים והבדיקות בתהליך של רישוי עסקים הם: משרד החקלאות, המשרד לאיכות הסביבה, משרד העבודה, משרד הבריאות והמשטרה.
לאורך התהליך של רישוי עסקים, יוצבו בפניכם תנאים שונים מטעם אחד או יותר מהגופים הממשלתיים הרלוונטיים. לאחר שתמלאו את דרישותיהם תעברו בדיקה, ואם העסק שלכם אכן יעמוד בכל הדרישות תוכלו לקבל את האישורים הנכספים, ולקבל תעודת רישוי עסקים מטעם המועצה המקומית.
אכיפה של חוק רישוי עסקים – אל תיתפסו בלי רישיון!
על האכיפה של חוק רישוי עסקים אחראי אגף הפיקוח הכללי בכל עירייה או רשות מקומית. אם מתגלה עסק שפועל ללא רישוי עסקים (לעיתים מועסק חוקר פרטי לאיתור עסקים שכאלה) או שפעילותו אינה עומדת בתנאי הרישיון שהוענק לו, מוגש נגדו דו"ח לאגף הפיקוח, אשר מועבר לאחר מכן למערכת המשפט.
על סמך הדו"ח, מנוסח כתב אישום נגד בעל העסק שעבר על חוק רישוי עסקים, והוא מוזמן למשפט. אם בעל העסק מורשע במשפט, הוא מחויב לסגור את העסק, להפסיק את פעילותו בכל המישורים, ולפתוח בתהליך של רישוי עסקים מההתחלה.
הפעלת עסק ללא רשיון עסק ( למרות שהחוק מורה על הצורך בכך) יכולה להביא להפסדים כספיים גדולים (הוצאות משפט, השבתת העסק וכו'), ובנוסף לכך, ליצור סחבת ארוכה בדרך לפתיחת העסק מחדש. לכן, על מנת להבטיח שכשיגיע יום הפתיחה של העסק הוא יעבור ללא דאגות – בצעו את כל ההליכים הנדרשים במסגרת רישוי עסקים מראש. אל תתפתו לפתוח את העסק לפני שהשלמתם את מלוא התהליך של רישוי עסקים, ואם אינכם בטוחים, האם העסק הוא טעון רישוי עסקים או לא – אל תהנו מהספק, אלא דאגו לבדוק זאת מראש. רק כך תגיעו ליום הפתיחה עם חיוך גדול, ולא עם צו משפטי ביד!