רישיון יצרן הוא רישיון נוסף על רישיון עסק, בהתאם לחוק רישוי עסקים, ומחוייבים להוציא אותו עסקים מתחום המזון- קייטרינג,מסעדות,מפעלי מזון,בתי קפה ועוד. אם אתם פותחים עסק חדש, בין אם זהו עסק אקולוגי או מסעדה, קייטרינג או אפילו עסק להובלת מזון, כדאי שתבררו האם אתם מחויבים בהוצאת רישיון יצרן על פי חוק, ולכן כדאי שתכירו אותו ואת התהליך הדרוש להוצאתו.

מהו רשיון יצרן?

על פי חוק רישוי עסקים משנת 1968, כל עסק שמעורב בתהליך של אחסנת מזון, הובלת מוצרי מזון, אריזתו, שיווק או ייצור מזון, בין אם חומר גלם ובין אם תוצרת מזון מוגמרת, מחוייב בהוצאת רשיון יצרן כחוק, מידי מחלקת שירות המזון המפקחת על הנושא. כלומר מי שמנסה להוציא רישיון עסק לאולם אירועים שאין בו קייטרינג משלו, אינו נדרש גם בהוצאת רשיון יצרן, אך עליו לעבוד מול רשימת ספקים מאושרת בעלת רשיון יצרן, ממנה הוא מקבל את המזון המוגש במקום. אך מי שמוציא רשיון עסק למפעלים של הכנת מזון, לדוגמא, מחוייב גם בהליך קבלת רשיון יצרן בעצמו, על פי חוק.

על מנת לקבל רשיון יצרן נדרשת עמידה קפדנית ומלאה בכלל התקנות והחוקים, והסיבה לכך היא הרצון של המדינה להגן על בריאות הציבור, למנוע מחלות וזיהומים, ולאפשר התנהלות בטוחה ותקינה לעסקים מתחום המזון. לדוגמא, אם ניקח עסק אקולוגי של גידול תרנגולות עבור תעשיית המזון, הרי שהמטרה של רשיון יצרן היא וידוא כי כל שלבי הגידול, ההובלה, והיצוא של התרנגולות מתבצע תוך שמירה על סביבה עבודה נכונה ועל בריאות ואיכות הסביבה וכן הלאה.

תהליך קבלת רישיון יצרן

תהליך קבלת רישיון יצרן מתבצע במקביל להוצאת רישיון עסק באגף רישוי עסקים, והוא נחלק לשניים: בשלב הראשון יש להשקיע בתכנון, להציג את המפעל או המחסן על שלל ההיבטים שלהם, ברמת פירוט מדוייקת שכוללת את כל המרכיבים ואת אופי העבודה, תוך עמידה בתקנים הנדרשים. רק לאחר מכן ניתן לגשת לשלב של ביצוע התכניות ולהקים את אותו עסק אקולוגי או כל עסק אחר מתחום המזון, בהתאם לתוכניות המאושרות. בתום ההכנות, מגיע מהנדס מטעם שירות המזון לבדוק את אותו עסק אקולוגי או אחר, מבצע בו בדיקה קפדנית ומחליט, האם להעניק רישיון יצרן או להגיש רשימת תיקונים נדרשת.

חשוב לדעת כי עבור עסק אקולוגי המציג רשיון יצרן שהתקבל כחוק, המשמעות היא המשך עבודה שוטפת ותקינה בעצמו, וגם מול בעלי עסקים הממתינים לתוצרתו. הסיבה היא, שבעלי עסקים רבים מעדיפים לעבוד אך ורק עם מי שקיבל רשיון יצרן, על מנת להימנע ממצב של ביקורת מצד הרשויות בבתי העסק שלהם, ולכן חברה שלא קיבלה רשיון יצרן עשויה להסתבך מול הרשויות, ואף לסבך את החברות להן היא מספקת מזון.