רישיון יצרן הינו אישור המיועד לעסקים המעורבים בתהליך שרשרת המזון ומהווה חלק מהליך רישוי עסקים. עסק המעורב בתהליך ייצור מזון, אריזת מזון, שיווק ואחסנה של חומרי גלם או תוצרת מוגמרת בתחום המזון נדרש בקבלת אישור ממח' שירות המזון המפקחת בתחום.
בין בעלי העסק הנדרשים ברישיון יצרן: מפעלי מזון, קייטרינג, אטליז יצרני, יבואני מזון, מפעלי אריזת מזון, מחסני מזון, מאפיות יצרניות ועוד.
לחברה לרישוי עסקים ניסיון רב בהכנת עסקים בענף המזון לקבלת רישיון יצרן – לפגישת ייעוץ התקשר 08-9316127
על מנת לחדד אלו עסקים נדרשים בקבלת רישיון יצרן, נתחיל דווקא בהבהרת המושג "רישיון יצרן".
בישראל כל עסק מזון המעוניין לפעול בגדר החוק מחויב בראש ובראשונה להחזיק ברישיון עסק, דהיינו רישיון המאשר שבית העסק עומד בסטנדרטים שנבדקים טרם הנפקת הרישיון.
תהליך רישוי לעסק הוא אינו דבר של מה בכך, מדובר בתהליך מייגע ולא קצר הכרוך בהנפקת אין סוף אישורים, חשיפה למספר רב של בדיקות ועוד. זו אחת הסיבות לכך שלקוחות ועסקים רבים רואים ברישיון עסק כמעין תעודת ביטוח לאיכות, שהרי אף בית עסק לא יטריח את עצמו כל כך אם אין בכוונתו לשרת את לקוחותיו כמו שצריך במשך שנים רבות. מעבר לרישיון עסק, עסקים מורכבים מסוימים נדרשים להתנהל מול מח' שרות המזון במשרד הבריאות גם לצורך הנפקת רישיון יצרן.
כיצד עובד התהליך
בדומה להנפקת רישיון עסק, גם כאן מדובר בתהליך מסואב ומורכב כשבדרך עומדים אין ספור מחסומים בירוקרטים ופיננסיים כשכל אחד ואחד מהם מהווה מבחן לא פשוט לסבלנות, במיוחד אם מגיש הבקשה הוא אינו איש מקצוע.
בעיקרון יש להתנהל בשני שלבים – האחד הוא שלב תכנוני והשני הוא השלב המעשי יותר. בשלב התכנוני יש ליישר קו עם כל התקנים המקובלים בענף, עסקים חדשים יכולים לעשות זאת כבר על ההתחלה, בליווי ייעוץ מקצועי כמובן, ואילו עסקים וותיקים יצטרכו ברוב המקרים להיערך להתאמות ביצועיות בשטח כולל תקצוב. בשלב השני מתחילות ההתאמות בשטח כשבסיומו של עניין מגיע מהנדס מוסמך מטעם שירותי המזון בישראל ומבצע בדיקה סופית לפני קבלת הרישיון.
למה בעצם צריך את זה?
עסקי מזון בכל מדינה מתוקנת חייבים להימצא תחת פיקוח של המדינה, כשירות של המדינה לאזרחיה. תהליך הוצאת רישיון עסק הוא תהליך שמאפשר למדינה לפקח באופן ממשי ומתמשך אחר כל עסק ועסק. אי אפשר להקים עסק או לשמר עסק שלא מחזיק ברישיון והעניין ממשיך ומסתבך כשבאותן תעשיות שמחויבות לרישיון יצרן גם אסור לקנות מעסקים שלא מחזיקים ברישוי המתאים. בשורה התחתונה תהליך הוצאת רישיון עסק ובכלל זה גם רישיון היצרן שומר על תקינות ההליכים ואיכות גבוהה, העסקים בינם לבין עצמם יכולים להתנהל בשקט מתוך ידיעה שעסק המחזיק ברישיון הוא עסק איכותי והלקוחות יכולים לרכוש את המוצרים שלהם בראש שקט.
מי צריך להוציא את הרישיון
לא כל עסק בתחום המזון יתבקש להוציא גם רישיון יצרן. בעלי עסקים בתחום המזון כמו שירותי קייטרינג ומפעלי מזון נדרשים ברישיון יצרן ולשמירה על חוקי תברואה ועל איכות מזון סטנדרטית כמו גם שלל עסקים אחרים.