השלב הראשוני להקמת מפעל מזון הוא בחירת מיקום המפעל. לפני שהולכים להשקיע כמה מיליונים בהקמת מפעל מזון, חובה לעשות בדיקות מקדמיות כדי לוודא שהנכס עצמו, עוד לפני תכנון המפעל, יוכל לעבור הליך רישוי עסק ורישיון יצרן בהצלחה.
הצעד הראשון, הקודם לכל תהליך התכנון הפונקציונלי ע"י מהנדס מזון, הוא לבדוק שהנכס בכלל מתאים לייעוד של תעשייה.
הדבר האחרון שאתם רוצים הוא לחתום על חוזה, לשכור את שירותיו של מהנדס מזון לתכנון המפעל, להשקיע בהקמתו ורק אז לגלות שהמבנה כלל לא מחזיק בהיתר בניה/ קיימות חריגות מהיתר הבניה הקיים.
איך מוצאים מקום ראוי למפעל מזון
את הסינון הראשוני של נכסים פוטנציאלים ניתן לבצע בעזרת יועץ רישוי עסק, אך במידה ותעברו על רשימת הבדיקות שיש לבצע והמבנה שתמצאו יענה על כולן, אפשרי גם ללא איש מקצוע.
כשיש כבר נכס על הכוונת מומלץ להסתייע בבדיקה מקצועית של יועץ רישוי עסקים (אדריכל/הנדסאי אדריכלות המתמחה ברישוי עסקים) לצורך בדיקה מקצועית מקיפה.
היתרי בניה, תב"ע למפעל
ההליכים המתקיימים במשרדנו לנושא בדיקת נכס מבחינה הנדסית לפני השכרתו לצורך הקמת מפעל:
השלב הראשון, עוד בטרם עובר לתכנון מהנדס מזון, הוא לבדוק שאכן הנכס מתאים מבחינה הנדסית ויאושר ע"י מנהל ההנדסה ברשות.
אדריכל רישוי עסק מטעם החברה לרישוי עסקים, בודק התאמה לתב"ע והתאמה להיתרי בניה ומוציא אסמכתאות אותנטיות המראות שהמבנה אכן מתאים לייעוד תעשייה.
לפעמים בדיקת הנכס מול מנהל ההנדסה הוא עניין פשוט אך במקרים אחרים קיימות תב"עות רבות עבור החלקה המבוקשת כך שנדרש לחקור כל תב"ע בנפרד. כנ"ל לגבי היתרי בניה, לעיתים מתגלות הפתעות… למשל שטחי אחסנה שעשו בהם שימושים אחרים, גלריות והרחבות שנוספו לאורך השנים ומהוות חריגות בניה ורק עין מקצועית תעלה עליהן.
בדיקות נוספות לפני תכנון המפעל
יתרון נוסף וקריטי בבדיקות המקדימות להקמת מפעל הוא היכולת שלנו להתריע על מוקשים ובעיות צפויות בהליך הרישוי ואף על הוצאות חריגות.
מכיוון שאנו מכירים את דרישות הרשויות, אנו נעשה בשלב זה סקירה מהירה של המבנה ונתריע על בעיות או הוצאות חריגות.
אנו נבחן למשל האם יש במבנה גישה נאותה למשאיות, חצר פריקה תקנית, פחי אשפה לפי דרישות מחלקת התברואה, משרד הבריאות ירצה לראות שקיים מקום לזרוק אשפה ושהפריקה של הסחורה מתקיימת לפי התקנות וכדומה.
בהיבט הבטיחות, בדיקות מקדימות ימנעו הוצאה שיתכן ובעל המפעל לא לקח בחשבון, למשל נבדוק את מערכות כיבוי אש של המבנה. במידה ולא קיימת בפועל מע' ספרינקלרים והמפעל יידרש במערכת חדשה לצורך התאמה לדרישות כיבוי אש, ההוצאה עשויה להגיע גם למיליון שקלים.
חשוב כמובן שזה יהיה על השולחן טרם חתימה על חוזה השכירות.
לסיכום, המפעל יצטרך להציג בהליך הרישוי פתרונות למס' נושאים ויש לוודא שהתכנון עונה לדרישות אלה או כרוך בהשקעה סבירה.
אחרי הוצאת תיק מידע וקבלת החלטות, אפשר להתקדם לשלב התכנון הפונקציונלי של מפעל המזון בעזרת מהנדס מזון מטעם החברה לרישוי עסקים.