בימים אלו עושה אחת מרשתות הסופרמרקט מהמוכרות בישראל, שינוי בכל מחלקות הבשר. זו הזדמנות להציץ על אחד מהתהליכים שהיא עוברת בתחום רישוי עסקים, עם התמקדות בהליכי רישוי עסק לאטליז.
ליווי הליך הרישוי עבור חברה מרובת סניפים אינו מסתכם בהוצאת רישיון עסק עבור סניפים חדשים וחידושי רישיונות עבור הסניפים קיימים.
עבודה לא מעטה נדרשת דווקא בסניפי הרשת הוותיקים מאחר והם עוברים שינויים תכנוניים באופן דינמי בהתאם לצרכים המשתנים של הסניף וכתוצאה מכך יש לעדכן ולהגיש לרשות את התוכניות המעודכנות במסגרת הליך רישוי עסקים.
סניף נדרש בשינוי תכנוני ושיפוץ, למשל כאשר הוא מתרחב/ מצטמצם, מחלקות עוברות מקום בתוך הסניף, כאשר קיימים שינויים במחסן, במגרש החניה ועוד.
במקרה הנוכחי הרשת מבצעת שינוי קונספט במחלקות הבשר, דבר המצריך הרבה מאוד שינויים לוגיסטיים והוצאת רישיון יצרן מזון בנוסף לעדכון רישיון העסק.
השינוי
הרשת החליטה לשנות את מהות הפעילות של מחלקות הבשר בכל הסניפים ולצמצם משמעותית את זמן ההמתנה של הלקוחות. עד כה הגיע לקוח למחלקת הבשר, לקח מספר והמתין עד שעובד האטליז התפנה לשרתו. כל לקוח עם סדרה של בקשות, בשעות עומס מדובר בהמתנה ארוכה גם אם רוצים רק מוצר אחד.
מה בתכנון
בעקבות הקורונה והרצון למנוע התקהלויות מיותרות, בשל הרצון לשפר את חווית הלקוחות ולקצר המתנות, וגם על מנת לווסת את זמן העבודה בשעות בהן אין לקוחות, החליטה הרשת שעובדי מחלקת הבשר יוכלו לבצע את אותן פעולות שבוצעו בעבר רק לנגד עיני הלקוח ולפי בקשתו, גם מראש.
מנות מוכנות לקחת במגשיות – יטחנו בשר טרי באותו יום ,ידפקו שניצלים וכו' ויכינו אריזות שניתן לאסוף ולקחת. חשוב לציין שהבשר יסופק טרי מאותו היום (ולא טרי מלפני יומיים שלושה).
ההשלכות
למעשה האטליז יעבור שינוי משמעותי בתפקודו, ביותר מחמישים סניפי רשת.
הסניפים ידרשו בהריסה ובניה מחדש של הקצביה על מנת להתאימה לתקנות משרד הבריאות ויתר גורמי הרישוי. בקונספט זה מחלקת הבשר באטליז תהפוך מאטליז בקטגוריה בסיסית (קטגוריה ב1 לפי חוזר משרד הבריאות) לקטגוריה ג', כך שמדובר בעצם במיני מפעל מזון המצריך רישיון יצרן.
ברמת הבינוי נדרש להקצות למשל חדר עבודה לטיפול בבשר, חדר עבודה נוסף לטיפול בעוף, חדר אריזה, חדר שטיפת כלים וכו'.
בואו נבחן לרגע, מה צריך האטליז כדי לקבל את אישור משרד הבריאות לרישיון עסק:
רישיון עסק לאטליז
ישנן ארבע קטגוריות של רישיונות עסק לאטליז:
1. קטגוריה בסיסית – רישוי עסק בלבד אשר מאפשר לאטליז למכור בשר ארוז מראש בלבד – ללא טיפול בבשר וללא פתיחת אריזות.
2. קטגוריה ב1 – רישוי עסק בלבד אשר מאפשר טיפול בבשר ובעוף רק לפי הזמנת הלקוח ולנגד עיניו בלבד.
3. קטגוריה ב2 – רישוי עסק בלבד אשר מאפשר לבצע פעולת הכנה למכירה, פעולת הכנה מראש לא לעיני הלקוח. למשל לדפוק שניצלים מראש, לפרק עוף מראש וכו'.
4. קטגוריה ג – כאן נדרש בנוסף לרישוי עסק גם רישיון יצרן מזון. קטגוריה זו מאפשרת ייצור ומכירה במקום במסגרת רישיון יצרן לפונקציות סמוכות למחלקות אטליז במרכולים. עם רישיון זה יכול הקצב לטחון, לארוז ולהכין הכל מראש.
כפי שציינו, בימים אלו מלווה החברה לרישוי עסקים את רשת המרכולים בתהליך השינוי. נדרש תכנון קפדני של הפרטים הקטנים על מנת שהשינויים המבניים, ההתאמה לדרישות הרישוי ובכללם משרד הבריאות, והגשת הבקשות, יעברו בצורה מיטבית ויאפשרו לכל סניף וסניף לסיים את התהליך בצורה החלקה והמהירה ביותר.