השלב הראשון להקמת מפעל מזון הוא בחירת מיקום המפעל.
לפני שלוקחים מהנדס מזון לתכנון המפעל עצמו צריך לבדוק האם המקום עומד בקריטריונים בסיסיים לקבלת רישיון עסק עבור מפעל מזון.
האם כדי לבחור מיקום למפעל חייבים איש מקצוע?
בעל העסק יכול לבחור האם לעשות לפחות סינון ראשוני של נכסים פוטנציאלים עפ"י הקריטריונים הרשומים מטה בעצמו או להיעזר בשירות מקצועי של יועץ רישוי עסקים.
לאחר בחירת נכס פוטנציאלי והתקדמות לסגירת חוזה, מומלץ מאוד להיעזר בייעוץ מקצועי של אדריכל /הנדסאי אדריכלות המתמחה ברישוי עסקים ובהמשך במהנדס מזון.
בחברה לרישוי עסקים תקבלו את מטריית השירותים הנדרשים על מנת להקים מפעל מזון בדרך הקלה והמהירה ביותר.
הקריטריונים לבחירת מיקום מפעל מזון
על מנת לבחור מבנה המתאים למפעל מזון יש לבדוק את הקריטריונים הבאים:
- מפעל מזון יכול לקום רק במבנה המיועד לתעשייה. מפעל מוגדר כפעילות יצרנית ולפיכך המבנה לא יכול להיות מיועד למסחר או מגורים.
- מפעל מזון חייב להיות ממוקם על פני הקרקע (או בקומות מעל הקרקע) אך בשום אופן לא בקומת מרתף או קומה שהיא מתחת לשוחה החיצונית של הרחוב. הסיבה- תנאי חובה הוא שתשתיות הביוב של המפעל תהיינה מעל השוחה החיצונית של הרחוב וללא שימוש במערכות מאולצות.
- מבנה המפעל חייב שתי כניסות – פתח אחד לכניסת חומרי הגלם ופתח נוסף ליציאה של לתוצרת מוגמרת. שתי כניסות למבנה הן תנאי חובה ליצירת תרשים זרימה ללא הצטלבויות.
- גובה בין רצפה לתקרה – חייב להיות מינימום 2.75 מ' בנטו, כלומר אחרי כל תשתיות מיזוג אויר, ספרינקלרים וכו'.
- תשתיות בתקרה – משרד הבריאות לא מאפשר מעבר תשתיות ביוב שיורדות מהקומות העליונות ועוברות בצורה גלויה בתקרה של המבנה . כשאתם בודקים התאמה של נכס לצורך הקמת מפעל יש להרים את הראש ולראות תקרה חלקה. אם קיימת צנרת גלויה- המבנה פסול. משרד הבריאות לא יאשר הקמת מפעל במבנה זה.
- יש לבדוק כמובן שהמבנה מחזיק בהיתרי בניה ואין חריגות בניה. למשל שלא בנו גלריות או תוספות בניה ללא היתרים, יש לוודא מול בעל הנכס שהשטח המושכר נמצא בהיתר בניה.
אם הנכס אינו עומד באחד מקריטריונים אלו, אין לקחת את הנכס! הוא לא יקבל רישיון עסק למפעל מזון.
המורכבות בתהליך בדיקת נכס
בין אם אתם רוצים ללכת בעצמכם למנהל ההנדסה ובין אם אנחנו עושים עבורכם את הבדיקות המקצועיות, תגלו שהמידע על הנכס עשוי לעיתים להיות מבלבל או מלא סתירות.
מבין המקרים שאנו נתקלים בהם לא פעם, קיימים למשל שטחים שהוסדרו כשטחי אחסנה אך במהלך השנים עשו בהם שימושים אחרים, לעיתים יש חוסר בתוכניות ומידע שצריך להשלים, לעיתים קומבינות כאלו ואחרות של חריגות בניה.
אתם עשויים למשל לגלות במנהל ההנדסה כי במיקום הנכס שבחרתם קיימות מספר רב של תב"עות ומספר היתרי בניה. במקרים כאלה יש לבדוק כל תב"ע ואת ההיתרים ולהגיע להבנה מה הנוסח הקובע.
במקרה זה מומלץ להכין תיק מידע הנדסי מקדמי לצורך סקירה הנדסית פרטנית לנכס.
הבדיקות המקצועיות שאנו עושים לנכס
לפני סגירת חוזה עבור המפעל שלכם, אנו מבצעים תיק בדיקה מקדמית לנכס המועמד הכולל בתוכו בדיקת התאמה לתב"ע ובדיקת התאמה להיתרי בניה.
התיק מכיל גם מסמכים רשמיים מתוך הוועדה שמראים כי הייעוד של הנכס תואם לתעשייה.
מלבד הבדיקות במנהל ההנדסה אנו סורקים את הנכס כדי לזהות מוקשים גדולים.
העין המקצועית של מומחה מטעמנו תדע לזהות תחומים בעייתיים שעשויים לגרור הוצאות חריגות לצורך התאמת המבנה לתהליך רישוי עסק.
דוגמא לבדיקות מקדמיות נוספות הכלולות בתיק – האם יש גישה למשאיות, קיומה של חצר פריקה מקורית עבור משאיות, מקום לפחי אשפה ועוד.
קיימות בדיקות נוספות הקשורות למשל להיבט הכבאות – דרכי מילוט, מעברים, ספרינקלרים ועוד. גם כאשר חלק מהסוגיות פתירות, טיפול בבעיה עשוי להתגלות כהוצאה ענקית וחשוב לנו ליידע את בעל המפעל לפני שהוא חותם על חוזה שכירות. עליו לתכנן ולהכניס לתקציב הוצאות משמעותיות שהתגלו כבר בשלב זה. עלות של התקנת מערכת ספרינקלרים לדוגמא יכולה להגיע למיליון שקלים.
לאחר הכנת תיק מידע הנדסי ובו נמצא שהנכס מתאים לקיום המפעל, אפשר להתחיל לעבוד עם מהנדס מזון על התכנון הפונקציונלי של המקום.