כמעט לכל אחד יש חלום לפתוח יום אחד עסק משלו. להפסיק להיות שכיר ולצאת לדרך חדשה ועצמאית. אבל מה שלא כל אחד יודע הוא מהם השלבים הנדרשים על מנת לפתוח עסק חדש. מדובר בתהליך לא פשוט כל כך, שדורש עבודה מול מספר גורמים ובירוקרטיה לא מועטה. הסיבה לכך שהתהליך הוא לא קצר ולא פשוט כל כך, היא הצורך להוציא רישיון עסק שנועד בכדי למנוע מאנשים לפתוח חברות שלא יהיה עליהן פיקוח, ויוכלו לעשות ככל העולה על רוחן, מבלי לשלם את המסים הקבועים בחוק.
עוד אחד מהדברים החשובים אחרי תהליך של רישוי עסק חדש, הוא ניהול ספרים וחשבונות. העבודה מול מס הכנסה עלולה להיראות מורכבת ומסובכת מאד, אבל אם מבינים כיצד היא מתנהלת – השד נראה פחות נורא.
האם העסק שלכם דורש רישיון עסק?
שלב ראשון עליכם לברר האם העסק שלכם דורש רישיון עסק. כדאי לעיין בתקנות חוק רישוי עסקים באינטרנט, לעשות בירורים ברשויות המקומיות, או לגשת אל עורך דין המומחה לתחום רישוי עסקים, וכך להבין האם חובתכם להוציא רישיון עסק לעסק שלכם.
לדוגמא: עסקים כמו רואי חשבון, משרדי עורכי דין וסופרים, אינם זקוקים לקבלת רישיון עסק ואילו עסקים כמו בית מלון, , מסעדות, רוכלים, ובתי מרקחת, דווקא מחויבים בקבלת רישיון עסק בהתאם לסוג העסק, (לענף המזון צריך רישיון יצרן מזון) ולהשגת האישורים המתאימים מהרשות המחייבת אותם על פי עיסוקם: המשטרה, משרד הבריאות, המשרד לאיכות הסביבה, משרד החקלאות, או משרד העבודה. כל אחת מהרשויות האלו צריכה לתת את האישור הרלוונטי , ואתם כבעלי עסק מחויבים להתמצא בכללים ולהקפיד על עמידה בתנאים הנקבעים על ידי הרשויות.
התהליך מול מס הכנסה
אחד הדברים החשובים כאשר אתם פותחים עסק חדש, הוא להודיע על כך לרשויות המס. אתם, כבעלי עסק, תצטרכו ככל הנראה לשלם כסף למס הכנסה. קיימים שני סוגים של בעלי עסק – עוסק מורשה ועוסק פטור. יתכן ששמעתם בעבר את אחד מן המושגים הללו, אך לא ידעתם בדיוק למה כוונתם. עוסק מורשה הוא מי שחייב למס הכנסה בתשלום המסים הרגילים, על פי הקבוע בחוק ועל פי מחזור ההכנסות השנתי שלו.
לעומתו, עוסק פטור הוא מי שפטור בפני רשויות המס על תשלום מסים מהכנסותיו, או מקבל עליהן הקלות מסוימות. נשמע כמו חלום? עליכם להבין, כי מעמדו של עוסק פטור נקבע אך ורק אם מחזור ההכנסות השנתי שלו לא עולה על 64,000 ש"ח. כלומר – מדובר בבעלי עסקים קטנים יחסית, אבל אם אתם חושבים שההגדרה הזו תואמת לכם – בהחלט כדאי לפנות בנושא לרשויות המס וליידע אותם על כך, לפני שאתם מתעתדים לפתוח את העסק.
ניהול חשבונות כמו שצריך
אם פתחתם עסק, אחד הדברים החשובים הוא לא להשתמש בחשבון הבנק האישי שלכם כדי לנהל את העסק. למעשה, אתם מחויבים לפתוח חשבון עסקי, דרכו תנהלו את כל הפעילות העסקית של החברה. אתם מחויבים להתנהל בשקיפות מלאה מול הרשויות, ולהקפיד על תיאום מס בזמן, ולכן חשוב להפריד חשבונות עסקיים מחשבונות אישיים. במידה ואתם בעלי עסק שמהווים חלק מחברה, ומעוניינים בפתיחת חשבון עסקי, תדרשו להביא בעת הפתיחה עותק של תקנון החברה, כמו גם אישור של עורך דין או רואה חשבון, הנוגעים אל זכויות החתימה שלכם בתוך החברה.