לקראת החורף ממהרים בעלי מסעדות ובתי קפה לשנות ולעדכן את תפריט האוכל אך כמובן שלא דיי במרק המוגש, רוב המסעדות ובתי הקפה יודעים שללא קירוי נאות יבחרו הסועדים לשבת במסעדה השכנה ולא אצלם ולפיכך סוגרים את השטח הפתוח ברחוב לטובת הגנה מפני רוח וגשם.

את ההערכות הזו לא כדאי להשאיר לרגע האחרון שכן נדרש לשם כך אישור לסגירת חורף מהעירייה וללא היתר שכזה הקירוי אינו חוקי ומזמין הריסה ושלילת רישיון העסק.

היתרי בניה לקירוי חורף במסעדות

כאשר מסעדה או כל עסק אחר מציבים ויטרינה מזכוכית לחורף, או אפילו סככה על גלגלים + תנור או כאשר בריכת שחייה או גן אירועים מכסה את שטחיו ב"אוהל" החוק יחייב אותם בהוצאת היתרי בניה.

מבחינת החוק תוספות בניה אלו הן סוג של מבנה, ללא קשר לחומר ממנו התוספת עשויה (בין אם הויטרינה עשוייה מזכוכית, עץ, מלט או כל חומר אחר) בין אם מדובר במבנה קבע או במבנה זמני/עונתי. לעיתים כשהחוק צריך להחליט מה נחשב "בנין" ומה דורש היתר בניה אמות המידה שקבע בית המשפט לשם כך הן ה"שכל הישר והיגיון בריא של המציאות". במקרה של בית עסק אין טעם להתחכם ולקבל צו סגירה בדיוק כשהמסעדה שוקקת בלקוחות.

ובענייני שכל ישר ואוהלים, קחו לדוגמא אוהל שאתם מקימים בחוף הים לכמה לילות או אפילו סוכה בחג הסוכות האם אלו שונים ?

באוהל כזה או בסוכה ל 7  ימי חג אין יסוד של קבע אך מצד שני אוהל מחאה שדייריו לא מוכנים לפנותו לאחר כמה שבועות מתקיים בו כבר יסוד הקביעות ומקימיו מחויבים בהיתר.

כמעט כל סוג של בניה מחייב היתר בניה. החוק מחייב אותנו לקבל רישיון לביצוע פעולות שונות במקרקעין. כל מבנה שברצונכם לבנות, להרחיב, להרוס, לשנות יעוד או להשתמש בו באופן חריג ממה שאושר דורש אישור. המטרה שלשמה יצא החוק הקשור בהיתרי בנייה היא להגן על ביטחון השוהים במבנה ואיכות החיים, לשמור מפני צפיפות יתר בבניה, רעש, שימוש יתר במעלית ובחדר מדרגות, עומס חניות ובכלל כדי לשמור על נוחות השכנים ואיכות חייהם.

ניתן למנות 4 סוגים של שינויים במבנה המחייבים היתרי בנייה:

1. היתר בניה להוספה למבנה – לעיתים מדובר בהליך מקוצר המוגדר בחוק כ "עבודה מצומצמת" (למשל התקנת פרגולה, גדר, אנטנה וכד') .
2. היתרי בניה לבניית מבנה או הריסת קיים – כאן מדובר בהליך המערב את הוועדה לתכנון ובנייה, וכן מכבי אש, מחלקת תברואה, משרד הבריאות וגורמים נוספים.
3. שימוש חורג במבנה דורש היתרי בניה – למשל שימוש בדירה כעסק. כלומר כל שימוש החורג ממה שהוגדר בהיתר בניה המקורי. עסק הפועל ללא היתר בניה למשל לא יקבל רישיון עסק.
4. שינויים פנימיים במבנים משותפים – שינויים בעלי השפעה על שלד הבניין או משהו שיתופי אחר כמו מערכת המים.

המאמר נכתב באדיבות, החברה לרישוי עסקים – החברה שתעזור לך בהליך לקבלת רישיון עסק